Det absoluta abortförbudet...

...hotar rätten till liv, hälsa och frihet!


Då jag stödjer Amnesty International med en liten peng varje månad får jag en del information om vad som händer på den mänskliga-rättighets-fronten runt om i världen. I dag fick jag information om att Nicaragua har fått en ny lag: alla graviditeter måste fullföljas. Innan denna lag, som kom förra året, fick kvinnor göra abort om de blivit gravida efter en våldtäkt eller på grund av incest. De fick även göra abort om graviditeten i sig hotade deras liv eller hälsa. Nu riskerar kvinnor som genomgår en abort att hamna i fängelse. Även de kvinnor som råkar ut för missfall riskerar fängelse, då de misstänks att själva ha orsakat missfallet. 


Abortlagen är ett hån mot kvinnan och den kränker de mänskliga rättigheterna! Verklighetens Nicaragua, i likhet med många andra länder, har siffror som visar att hälften av alla brottsoffer i våldtäkter ofta är under 18 år. Många som blir gravida är bara 10-14 år gamla. Vi vet alla vilka komplikationer det kan medföra på en kvinnas kropp om hon tvingas föda då kroppen ännu inte vuxit färdigt! Många får men för livet och lika många stryker med och mister sina liv. 


Att kriminalisera abort leder inte till att aborterna upphör. Det har det aldrig gjort och det kommer heller aldrig göra det. Däremot ser dessa kvinnor ingen annan utväg än att genomgå osäkra och olagliga aborter, där de återigen inte har något annat val än att riskera sina liv och sin hälsa. Seriösa läkare vågar ingenting göra och männen... var står de i denna fråga, kan man fråga sig?
Kommentarer
Miss Dramaqueen

Det där är ju verkligen inte okej! Och det kommer ju inte lösa något, mer än möjligen fler jobb då fler kommer hamna på kåken...hoppas det inte blir för många som stryker med innan vi hinner reagera!

2009-11-23 | 21:59:37 | http://itisart.blogg.se/lisa
Suzanne

Jättebra inslag på Studio ett idag. "Women on waves" Några kvinnor som åker runt med en holländskt registrerad båt till länder med abortförbud. 20 miljoner kvinnor riskerar sina liv varje år genom illegala aborter. Mycket viktig fråga att driva kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.Lyssna på programmet "Varje år riskerar 20 miljoner kvinnor sina liv i illegala aborter, en konsekvens av att var fjärde kvinna bor i ett land där abort är förbjudet. En organisation som kämpar för att få ner de här dödstalen är Women on waves som i år firar 10 års jubileum. Organisationen som är känd för sina kontroversiella abortskepp startades av den holländska läkaren och aktivisten Rebecca Gomperts 1999. Nyligen var hon i Sverige och berättade om sin kamp för kvinnors rätt till abort som ingalunda är över, ens i Sverige. "

2009-11-23 | 22:10:05
Daniel

I dagens värld borde verkligen abort vara en rättighet!Kallar det mänsklig, sjävklar rättighet att bestämma över sin egen kropp.

2009-11-25 | 10:05:45 | http://danielfagerholm.webblogg.se/
pelle

Männen är rövhål. Precis som vanligt ;)

2009-11-25 | 22:29:35 | http://pellespersonliga.se
Louise - Ur mitt eget perspektiv

De där lät ju inte okej för fem öre!

Jag är i största allmänhet emot abort (men det är en annan femma), men detta var ju.. Vidrigt!Just av de anledningarna som incest, våldtäkt & livshotande hälsa om man födde barnet, är ju just de anledningarna till att man borde FÅ göra abort!Nej.. Nu blev jag fundersam.. Illa! :P

2009-12-08 | 22:33:11 | http://lowice.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0