Let's all Go Bananas!

Gårdagskvällen tillbringade jag i soffan, förkyld och lite ynklig, framför en dokumentär. Bananas är en dokumentär som visar hur verkligheten kan se ut för majoriteten av arbetarna på ett bananplantage i Nicaragua. Detta plantage ägs av den stora banan-industrijätten (?!) Dole Food Company.

Trots att Dole vetat vilka skadliga konsekvenser ett visst slags bekämpningsmedel hade/har för människan, fortsatte de användandningen av det. Istället för, som så många andra som följde lagarna och reglerna kring bekämpningsmedlet, köpte de upp lagret som tillverkaren hade. Det var en hel del - många miljoner liter. Detta pumpades ut på plantagerna där arbetare sedan gick runt, utan skyddskläder. 

Den amerikanska advokaten Juan Domínguez åtog sig fallet att föra arbetarnas talan mot banan-industrijätten. Som sig alla bör veta kan sådana här fall ta extremt lång tid för att nå sitt slut. Fallet har dock följts och följs fortfarande av av hela väldens många, globala företag och bolag. Det slutgiltiga utslaget kan komma att leda till åtgärder och ändrade krav. Dessa följder är de allra flesta multinationella bolagen rädda för.

Kolla in Bananas hemsida!Kvällens fråga för Mr Magic Eight Ball:
Vem kom först. Hönan eller ägget? WHO KNOWS
Konstigt... den måste ha känt av att det inte var en ja- eller nej-fråga!
 


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0