"Brudöverlämning"Det har varit en del skriverier och debatt kring den så kallade brudöverlämningen på Kronprinsessan Victorias bröllop (bröllop, som fler borde lära sig stava till).

Jag läste på DN.se, om Annika Borgs protest mot den kungliga brudöverlämningen. På DN Debatt i april skrev hon: ”Den gamla svenska (kyrkliga) traditionen, då paret går in tillsammans, har en viktig innebörd: kvinnan är myndig att fatta sina egna beslut och står bredvid sin blivande man av egen fri vilja."

Jaha... Jag undrar om hon verkligen är insatt i hur historien sett ut för den svenska kvinnan?! Hur långt tillbaka går hon i sina argument kan man ju undra? Nu har jag använt mig av Wikipedia, eftersom jag inte har tillgång till nåt annat just för tillfället, men med min redan existerade kunskap i ämnet, så vet jag att faktan inte är helt ute och cyklar.

"Från 1700-talet kunde kungen besluta att en ogift kvinna blev myndig om hon hade en försumlig förmyndare, men dispenserna var mycket få. På 1800-talet blev dispenserna vanligare, och 1858 infördes en lagändring som innebar att alla ogifta kvinnor kunde söka tillstånd att bli myndiga när de fyllt 25 år. Från 1863 blev alla kvinnor automatiskt myndiga vid 25 års ålder, men gifte sig kvinnan blev hon åter omyndig med den äkta maken som förmyndare. Även ogifta kvinnor kunde avstå från sin myndighet genom att vid domstol begära en förmyndare. År 1874 fick gifta kvinnor rätt att själva bestämma över sin egen inkomst, och 1884 fick ogifta kvinnor samma myndighetsålder som mannen, 21 år. Men gifta kvinnor förblev omyndiga ända till år 1921 då även de fick bli myndiga vid 21 års ålder."

Så här ser historien ut. Hur ser det ut i dag då? Jo, en kvinna har fortfarande i dagens samhälle svårt att klara sig utan sin "bättre" hälft. Det är ren och kall fakta, som varenda undersökning som kollat på ämnet är eniga om. Jämställdhetspolitiken i dag handlar om att kvinnor fortfarande hamnar i en slags beroendeställning till samhället på ett starkare sätt än vad män gör. Varför? Ja, i grund och botten för att kvinnor har mindre betalande arbeten än vad män har. 

Den fria människan måste väl ändå, i grund och botten, få kunna betämma själv hur gången in i kyrkan ska vara. Som sagt, vi ska vara myndiga människor. Sluta då att omyndigförklara "oss"!Kommentarer
Ajlin

Hon säger det ju själv; "kvinnan är myndig att fatta sina egna beslut och står bredvid sin blivande man av egen fri vilja."

Då borde man väl vara så pass myndig att man kan fatta beslutet att man vill bli ledd in i kyrkan av sin far.

2010-06-22 | 10:43:02 | http://ajlin.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0