Juletid - en tid för glädje eller ångest?

För de allra flesta människor i vårt samhälle innebär jul en tid för njutningar av olika slag. God mat, julklappar, julgodis och familjen får ofta stå i centrum för dessa njutningar.

Hur många har med mig, som barn, alltid längtat till jullovet? Det var under ledigheten man äntligen hade tid till att kunna spela det där nya spelet man troligtvis skulle få i julklapp. Det var under jullovet man fick äta hur mycket godis och mat som helst. Du kunde sova hur länge som helst på morgonen och när du vaknade var det bara att slänga sig i soffan för att kolla på nån ny film du fått till din nya video (ja, för det var vad jag fick när jag var liten - dvd fanns icke). Man blev helt enkelt bortskämd! 

De flesta människor lever i en skyddad liten bubbla och behöver inte tänka på hur livet kan vara för andra. Ju äldre jag blivit desto tydligare har samhällets skillnader visat sig för mig. När jag fick växa upp i en trygg och varm miljö, med mycket kärlek - vet jag idag att det fanns, och finns än i dag, många andra som inte känner samma glädje inför den stundande julledigheten.   

Det finns barn och ungdomar som far illa i dagens samhälle. Det finns de som med magknip går hem på jullov. De ser inte alls detta varma och mysiga med jul, utan de ser bråk, alkohol och problem framför sig. "Vadå äta julmat? Jag tar mig en smörgås och kollar på tv" kan vara mångas verklighet under julafton. 

Efter mitt första år som lärare, då min mamma frågade mig vad jag ville ha i julklapp, svarade jag: "jag vill inte ha någonting. Jag är bara glad att få komma hem till er" blev mitt svar.

Jag önskar att alla, även om det bara var för en dag, skulle kunna se hur verkligheten faktiskt ser ut för många. Då skulle säkert några kunna bli mer ödmjuka inför vad de faktiskt har och inte ta saker och ting för givet.

God jul


Anna-dagen...

...är väl egentligen inte bara min dag, utan det är väl allas vid namn Anna. Ett förtydligande: den 9 december är det alltså namnsdag för alla oss "Anna". 


Förr hade man olika riktlinjer för att vara säker på att hinna bli klar med allt som behövdes innan julafton stod vid dörren och bankade. Det skulle stöpas ljus, det skulle badas och korven skulle stoppas. Men framför allt, så skulle fisken lutas. Icke att förglömma! Detta skulle inte göras när som helst, nej nej, utan det skulle göras på Anna-dagen, den 9 december.


Traditionsenligt skulle den torkade långan (alltså fisksorten) blötläggas. Lutandet var en ganska tidsödande process. För det första skulle fisken ligga 4-6 dagar i blöt. Sedan lika länge i lut. Lut består, btw, av soda och kalk. Efter, för att få bort kalken, tvättas fisken under rinnande vatten. Slutligen läggs fisken, åter igen, i vatten för att lakas ut. Sedan kan man se sig redo för julen.


Av detta kan vi ta lärdom: Anna-dagen är en av julförberedelsernas viktigaste dag! Jag är en av Anna-dagens bästa namnsdagsbarn! Tack du!


  

Rödvinständer och rimfrostsnäsa...

Kreativiteten flödade i går kväll då jag, med en vän, satt och diskuterade allt som livet har att erbjuda. Det må låta djupare än vad det faktiskt var. Jag antar att man måste ha varit där för att förstå det roliga i vårt samtal. Något som en man i soffan mitt emot oss, bevisligen, tyckte med tanke på hans smile som riktades åt vårt håll med jämna mellanrum. Det blev helt och totalt uppenbart då han till slut ville skåla för december (vilket jag redan gjort den 1:a).


När jag i den superkalla kvällen gick hem med rimfrostsnäsa och rödvinständer kom jag att tänka på kvällen mest klockrena och egoistiska kommentar, som kom från mig, då vi satt och pratade om vad folk skulle tycka om en själv i en realityserie: "Alla skulle tycka om mig. Jag är jävligt go". Självinsikt är lika med nüll. Uppenbarligen... Eller är det då man har självinsikt??


I brist på något vettigt att skriva kommer här en informationstext angående vissa viktiga ord och begrepp:


Självinsikt = egenskapen hos en person som uppfattar sig själv på ett realistiskt vis
Rimfrost = är en form av frost. Rimfrost bildar snöflingeliknande mönster på ytor
Information = som ett begrepp bär olika betydelser, från vardagsanvändande till tekniska bestämningar
Smile = is a facial expression formed by flexing those muscles most notably near both ends of the mouth


RSS 2.0