Juletid - en tid för glädje eller ångest?

För de allra flesta människor i vårt samhälle innebär jul en tid för njutningar av olika slag. God mat, julklappar, julgodis och familjen får ofta stå i centrum för dessa njutningar.

Hur många har med mig, som barn, alltid längtat till jullovet? Det var under ledigheten man äntligen hade tid till att kunna spela det där nya spelet man troligtvis skulle få i julklapp. Det var under jullovet man fick äta hur mycket godis och mat som helst. Du kunde sova hur länge som helst på morgonen och när du vaknade var det bara att slänga sig i soffan för att kolla på nån ny film du fått till din nya video (ja, för det var vad jag fick när jag var liten - dvd fanns icke). Man blev helt enkelt bortskämd! 

De flesta människor lever i en skyddad liten bubbla och behöver inte tänka på hur livet kan vara för andra. Ju äldre jag blivit desto tydligare har samhällets skillnader visat sig för mig. När jag fick växa upp i en trygg och varm miljö, med mycket kärlek - vet jag idag att det fanns, och finns än i dag, många andra som inte känner samma glädje inför den stundande julledigheten.   

Det finns barn och ungdomar som far illa i dagens samhälle. Det finns de som med magknip går hem på jullov. De ser inte alls detta varma och mysiga med jul, utan de ser bråk, alkohol och problem framför sig. "Vadå äta julmat? Jag tar mig en smörgås och kollar på tv" kan vara mångas verklighet under julafton. 

Efter mitt första år som lärare, då min mamma frågade mig vad jag ville ha i julklapp, svarade jag: "jag vill inte ha någonting. Jag är bara glad att få komma hem till er" blev mitt svar.

Jag önskar att alla, även om det bara var för en dag, skulle kunna se hur verkligheten faktiskt ser ut för många. Då skulle säkert några kunna bli mer ödmjuka inför vad de faktiskt har och inte ta saker och ting för givet.

God jul


Kommentarer
Lotta

God Jul på dig med goa Anna! Ja, detta med julfirandet ska man inte ta för givet. Jag liksom du träffar ju många trasiga själar som har en jobbig tid framför sig.. Usch jag får ont i hjärtat...

Tusen kramar och f-n att jag inte hann att träffa dig innan du far! Hoppas på uppdatering på FB ; )

Lotta

2009-12-17 | 21:25:40
lotta

Far? For...? ÅKTE! ; ))

2009-12-17 | 22:31:15

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0