Det absoluta abortförbudet...

...hotar rätten till liv, hälsa och frihet!


Då jag stödjer Amnesty International med en liten peng varje månad får jag en del information om vad som händer på den mänskliga-rättighets-fronten runt om i världen. I dag fick jag information om att Nicaragua har fått en ny lag: alla graviditeter måste fullföljas. Innan denna lag, som kom förra året, fick kvinnor göra abort om de blivit gravida efter en våldtäkt eller på grund av incest. De fick även göra abort om graviditeten i sig hotade deras liv eller hälsa. Nu riskerar kvinnor som genomgår en abort att hamna i fängelse. Även de kvinnor som råkar ut för missfall riskerar fängelse, då de misstänks att själva ha orsakat missfallet. 


Abortlagen är ett hån mot kvinnan och den kränker de mänskliga rättigheterna! Verklighetens Nicaragua, i likhet med många andra länder, har siffror som visar att hälften av alla brottsoffer i våldtäkter ofta är under 18 år. Många som blir gravida är bara 10-14 år gamla. Vi vet alla vilka komplikationer det kan medföra på en kvinnas kropp om hon tvingas föda då kroppen ännu inte vuxit färdigt! Många får men för livet och lika många stryker med och mister sina liv. 


Att kriminalisera abort leder inte till att aborterna upphör. Det har det aldrig gjort och det kommer heller aldrig göra det. Däremot ser dessa kvinnor ingen annan utväg än att genomgå osäkra och olagliga aborter, där de återigen inte har något annat val än att riskera sina liv och sin hälsa. Seriösa läkare vågar ingenting göra och männen... var står de i denna fråga, kan man fråga sig?
Cravings for oxytocin...Att röra vid en annan människa frisätter hormonet oxytocin. Det är ett lugn-och-ro-hormon som gör oss avslappnade och tillfreds.

Beröring sätter nämligen fart på en mängd nervfibrer som skickar signaler till hjärnan. Där aktiveras produktionen av de hormoner som skänker lugn och ro och som får våra muskler att slappna av.

Nivåerna av stresshormonet kortisol sjunker och blodtrycket lika så - vilket anses vara bra ur hälsosynpunkt. En del forskare talar till och med om att närhet från andra kan vara ett slags vaccin mot stressens skadliga effekter.


Tänk på det nu när mörkret faller. För många människor kan saker och ting kan komma att kännas lite mer dystra och jobbiga. Ge dina nära en extra famn!

Krama er till ett friskare liv! 
Hångla mer!

”När man hånglar med varandra så kan tänderna slå i. Då kan läpparna komma i kläm och kläderna kan åka på trekvart. Man kan bli svettig, man kan rent av råka dregla över den andre personens nystrukna skjorta. Och man kanske kan bli upptäckt. Det är mycket säkrare att småpussas. Att försiktigt småpussas och säga att den andre är fin och att det vore gott med litet räkor och vitt vin så här på fredagskvällen. Att gå runt i sin vardag och liksom akta sig för kontakt och närvaro. Att inte nämnvärt engagera sig i varken glädje eller sorg hos sina medmänniskor, utan liksom leva med bomull i öronen. Att slentrianmässigt uttrycka känslor och vara litet ”försiktig” och ”inte ta plats” och ”visa hänsyn”. Det är bra att visa hänsyn och vara försiktig. Men det är inte bra om det leder till självutplåning.
Och det kan bli väldigt tråkigt.
Alltså.
Leve hånglandet.”


De sammansatta orden ovan kommer från en man som heter Klas Hallberg. Jag har precis beställt hans bok "hångla mer", som handlar om att våga ge sig hän. Allt behöver inte vara så uppstyltat, extremt väl genomtänkt och övervägt. Då tappar man gnistan. Lev dig svettig! Klas Hallberg hade nyligen en föreläsning här i närheten, som jag dessvärre missade. En kollega sa dock att den var extremt bra och det lilla jag hittat på nätet fick mig att beställa hans bok. Jag gillar hans sätt att se på livet och vad det kan erbjuda! Sen tror jag nog att jag passar rätt bra in på hans beskrivning över hur man kan göra känslomässiga beslut. Jag har många gånger hört att jag är en extrem känslomänniska. Inom Feng Shui utgår man från att människan har vissa grundämnen i sig. Där visade det sig att jag har mycket eld i mig. Eld står för dynamik, förväntan, motivation och ledarförmåga. För mycket eld skapar aggression, otålighet och impulsivitet. För lite eld skapar brist på värme och entusiasm. Ta det lugnt, jag hade en massa andra grundämnen (what?!) i mig, som vägde upp...


"Hur gärna vi än försöker att efterrationalisera och problematisera är våra beslut i princip aldrig rationella. De är känslomässiga. Och ju mer kontakt vi har med våra känslor, desto mer rationella kan våra beslut bli. Det är helt enkelt inte rationellt att fatta rationella beslut [...] Så det händer aldrig nåt. Det går i ett evigt rationellt kretslopp. Jag skulle kunna ta hur många exempel som helst på hur vi fattar känslomässiga beslut som vi sedan efterrationaliserar och låtsas som om de var genomtänkta. Men jag tänker inte spruta ur mig fler exempel. Om du vill gå omkring och tro att du inte är en känslomänniska så får du gärna göra det för min del. Det är ditt problem att du lurar dig själv, inte mitt" Klas Hallberg
RSS 2.0