Fångar är också människor med familjEfter träningen i kväll, som för övrigt var riktigt hård och som gjort att jag nu sitter här med skakande händer, så hann jag att se slutet på ett nytt program som tv 4 visar. Programmet heter Inlåst och handlar om unga killar som alla, på olika sätt, har hamnat i klammeri med rättvisan och har nu valt att frivilligt gå in i fängelset och leva ett liv så likt en "riktig" fånges som möjligt. I slutet av programmet fick de vars en mentor, som själva varit straffade och suttit i fängelse.


En av de före detta fångarna sa i en enskild intervju att han åkt in och ut ur fängelse många gånger och varje gång frågade han sig själv: "hur kunde detta hända? Jag lovade ju mig själv att det aldrig skulle hända igen!"


Det är alltså inte så enkelt att ta sig tillbaka in i samhället om man en gång har lämnat det. Det är inte lätt att veta var det är bäst att börja sitt arbete när man har hamnat snett. Speciellt inte om andra människor i samhället fortsätter resonera som de gör. Jag har hört folk säga: "lås in dem och släng bort nyckeln". Jag brukar ställa det i motljuset och fråga dem vad de tror att den kriminellas mamma, pappa, fru eller barn skulle tycka om det. Det är så mycket som ligger till grund för att en individ ska hamna snett i livet, det är ingenting som sker över en natt. Uppväxtvillkor är en av de orsaker som kan ligga i startgropen till den kriminella banan. Det finns inget som är så enkelt som att döma andra, men att sätta sig in i hur en annan individ kan känna, tänka och ångra är någonting unikt och är få förunnat. 


En dag, så kommer de fångar som avtjänat sitt straff ut i det verkliga samhället igen och de kan komma att bli just Din granne! Om vi lyssnar på de som tycker att vi borde behandla andra människor som burhöns, skulle Du då verkligen vilja att ha den personen som suttit så totalt avskärmat från samhället som vi lever och verkar i, som Din granne?


Någonstans måste vi börja inse att vi lever i ett gemensamt samhälle där vi måste stötta, hjälpa och föra varandra framåt!  Kommentarer
Nils Brown (M)

Bra skrivet!

Bara det inte landar i ett naivt tänkande där man släpper ut farliga människor, vilket tyvärr sker idag. Det finns också människor som till slut förbrukat sin rätt att komma tillbaka till ett fritt liv (till exempel massmördare). I dessa fall har individen själv kastat nyckeln till ett fritt liv genom att de släckt eller förstört andras liv.

2009-10-03 | 16:51:04 | http://nilsbrown.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0