Motivational Interviewing (MI)I dag har jag fått ett kursbevis i Motiverande Samtal. Det har fått sitt namn från engelskans Motivational Interviewing (MI). Motiverande Samtal är en förändringsinriktad, klientcentrerad och samtidigt styrande samtalsmetodik, som främst används inom "livsstilsområdet". Det använda alltså för att ändra ett oönskat beteende hos en person. Det kan vara allt från att sluta röka till att gå i skolan (det finns en del mellan dem)... Det rymmer alltså ett stort spektra av problem - som är till för att förändras. Det hela utgår från klienten själv och det är denne som ska hitta motivation för att ändra sitt beteende och det är klienten som bestämmer takten på sitt förändringsarbete.


Vi har under kursens gång kommit in på den danske filosofen Sören Kirkegaard, som sa väldigt många kloka saker och då bland annat om begreppet 'motivation'. Ofta tar vi den enkla vägen med att enbart säga "denna person är inte motiverad". Vi ska fråga oss: "för VAD är denna person motiverad?" "Om jag - Søren Aabye Kierkegaard - vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det, lurar sig själv när han tror att han kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon person måste jag visserligen förstå mer än vad hon/han gör, men först och främst förstå det hon/han förstår. Om jag inte kan det, så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

Vill jag endå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andra i stället för att hjälpa.

All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska utan att vilja tjäna.

Kan jag inte detta så kan jag inte heller hjälpa."


Så klok...Kommentarer
Lotta

Så sant och så klokt... Hur är magen efter all ingefäragodis då ; )

2009-10-21 | 22:30:49
Jag själv

Haha! Jo, min mage var helt ok! :)

Det var ju en annan av deltagarna som fick mardrömmar! Jobbigt...

2009-10-26 | 09:40:42 | http://annasoriginella.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0