Små, registrerade uppgifter runtom i Sverige...


Vad kommer vara det viktiga i valet 2010?!

Ja, det beror ju, som vanligt, på vem man frågar. Alla har vi olika intresseområden. Men någon som generellt brukar ha stor vikt är frågor som: skola, vård, omsorg samt miljö.

Den här sommaren har jag varit runt lite i Sverige och registrerat vilka frågor som lyfts fram i bland annat debattartiklar, ledare etc. Jag kan bara säga att det som jag innan generaliserat nu kan konstateras! 

Skolafrågor, ligger mig ytterst varmt om hjärtat. Delvis som yrkesperson, men delvis även för att jag sitter med i BUN. Sen, självklart, delvis som privatperson. Skolan har ju hand om Sveriges viktigaste invånare - nämligen våra barn och ungdomar. 

Jag är medveten om att det diskuterats mycket kring detta med att sätta betyg tidigt (se föregående inlägg) men jag vill fortsätta att framhäva vikten av detta då de som är mindre förmögna att studera som gynnas av detta. Det är inte "rikemansbarnen" som gynnas, som många andra för fram. Det är bara att gå tillbaka i tiden och se hur utfallet blev då...

Vård. Det var visst någon ur den röd-gröna vänsterkoalitionen, som sagt att "de rika ska stå i samma kö som alla andra". Say what?! Vi vill inte att det ska finnas några köer! Där märks det tydligt hur olika vi prioriterar för människans bästa...

Omsorg. Ja, här kommer garanterat frågan om den beryktade sjukförsäkringen komma upp.

Den omdiskuterade och beryktade sjukförsäkringen (se föregående inlägg) innebär att vi gått från passiva åtgärder som 140 sjukskrivningar om dagen till aktiva åtgärder, där man ser den enskilda individen och utgår från dennes egen förmåga. Varför fokusera på hinder och inte på möjligheter? Ingen ska behöva hamna i beroendeställning, utan alla ska få chansen till personlig utveckling, social utveckling, gemenskap ute i arbetslivet, men framförallt - en möjlighet att klara sig själv. Nu har det i alla fall blivit färre och kortare sjukskrivningar.

Den röd-gröna rörans miljöpolitik är ren och skär kaffe-latte-trams, som enbart gynnar storstadsmänniskor. En levande landsbygd trodde jag innebar att människor kunde få leva och bo landsbygden - inte enbart att djuren i skogen skulle göra det. Vi måste ha realistiska förslag! Utopier är trevligt, men vi måste leva i den här verkligheten och ingen annan!

Är man ännu mer nyfiken på moderat politik kan man logga in på moderaternas valstuga!Anna mot särskrivningar!


Det finns nog inget jag ogillar så mycket som särskrivningar. Då kan vi ju fråga oss hur skriftspråket kommit att utvecklas på detta sätt?!

Var eviga dag får jag slita mitt hår över helt störda stavningar via facebook. Det kanske inte är någonting att bry sig över eller lägga energi på tycker ni. Stavfel i all ära. Det är någonting vi alla kan göra. Det kan slinka in en extra bokstav eller någonting saknas osv. Men särskrivningar!? Där är jag beredd att argumentera mig blå i ansiktet!

Är det hörseln man ska klaga på? För det hörs ju väldigt tydligt om det är ETT ord eller TVÅ ord. Är det en skum tomte eller en skumtomte? För ja, ibland kanske man vill skriva om en tomte som är rätt skum och som smyger runt i buskarna... Är någonting jätteroligt, supertråkigt eller väldigt bra? Ja, även här ser man skillnad i hur det är uppdelat. Eller är det kanske engelska språket som förstör för oss? Där skriver man oftare isär ord än ihop.

Någonting som jag själv kan förstå är förundrande är ord som i kväll/ikväll och i morgon/imorgon. Där är det legitimt att tveka, eftersom både såväl särskrivning och ihopskrivning är helt korrekt.

Ändå säger en språkpolis detta:

Det rekommenderas ändå att man skriver isär dessa uttryck, som har betoningen på det andra ordet. Då behöver man inte heller tveka när man kommer till fall som i övermorgon och i förrgår, som inte kan skrivas ihop.

Skriv alltså också i dag, i går, i förrgår, i morgon, i morse, i natt i två ord.

Fruntimmersveckan...


Fruntimmersveckan kallas den period som är mellan 19-24 juli. Tackar ödmjukast för att vi fått hela fem dagar till vårt förfogande. Men sist jag räknade hade väl en vecka sju dagar?!

Jag var tvungen att kolla upp detta med "fruntimmer"... Nationalencyklopedins definition av ordet lyder:

"Fruntimmer,
numera nedsättande benämning på en kvinna. Ordet kommer av det medellågtyska vrouwentimmer, ursprungligen benämning på "frustugan", kvinnogemaket, särskilt det rum där en slottsfrus kvinnliga uppvaktning bodde."

Lite kul fakta bara... Eller ja...  Prideparad


I går gick jag med i Värmlands prideparad! Förra året lika så, men då hade vi väldigt mycket sämre väder och vi var det enda politiska parti som fanns representerat! Jag gick som politiker även i år, vilket är helt ok, men däremot så får man inte "göra politik" av paraden, som exempelvis att dela ut reklam eller liknande. RFSL med prideparaden och allt runtomkring är någonting opolitiskt, men jag tror visst att några ur vänsteroppositionen inte riktigt förstår vad det innebär... 

Dagen skulle handla om kärlek och inte om att trycka ner de som inte tycker lika som du... Men om man läste det som stod på en grabbs gröna t-shirt, så förstår man... Det var nåt i stil med: "Ner med valfriheten"


MER VALFRIHET ÅT FOLKET!!


Positiv Prideparad


Sjukskrivningarna har blivit färre och kortare...

  


Valfrihet


Läste i dag en artikel i DN, som handlade om att valfriheten i skolan ökar betygsklyftorna. Metta Fjelkner menar att politiker inte vill se sanningen. Detta är någonting, som jag ifrågasätter. Varför tror Fjelkner att en skolreform är på väg att genomföras? Inte är det väl för att man blundar för hur skolan har kommit att utvecklas under en längre tid.

Fjelkner för fram att det var införandet av det nya betygssystemet 1998, som är den främsta boven bakom denna utveckling. Detta är även någonting som den nuvarande regerigeringen presenterat då de tillsatt en stor utredning inför skolreformen. Vänsteroppositionen har då gormat om denna reform enbart skulle gynna "de rika" och skapa "större klyftor", vilket är någonting som är återkommande och jag börjar tro att de går på repeat och/eller har hakat upp sig(?!)

Tack vare den förra regeringen började klyftorna öka! Way to go! 

Det har även presenterats att betyg i tidigare åldrar gynnar "arbetarklassens barn", men gör varken till eller från för de som har högutbildade föräldrar. Om jag ser detta utifrån min profession som lärare, så välkomnar jag tidigare mätningar över elevers lärande och kunskapande. På så sätt är det lättare att se om någon behöver ha särskilt stöd eller uppmuntran på annat sätt för att hänga med. Det handlar i första hand inte om att så tidigt som möjligt kunna mäta kunskaper - utan att hjälpa! Men allt kan ses ur olika perspektiv... och vridas och vändas till att bli någonting sämre.

Jag kan bara säga att det inte är okey att komma till gymnasieskolan för att där bli utredd på grund av sina svårigheter. Det måste upptäckas tidigare, så alla har samma chans att få ta del av den kunskap som är viktig för att fungera, på ett bra sätt, i samhället! Ju tidigare man förstår sina egna svårigheter, desto enklare är det att acceptera dem till att bli en del av sig själv. Det är ju den man är...

Hoppas alla har det bra i sommarvärmen!


RSS 2.0