Anna mot särskrivningar!


Det finns nog inget jag ogillar så mycket som särskrivningar. Då kan vi ju fråga oss hur skriftspråket kommit att utvecklas på detta sätt?!

Var eviga dag får jag slita mitt hår över helt störda stavningar via facebook. Det kanske inte är någonting att bry sig över eller lägga energi på tycker ni. Stavfel i all ära. Det är någonting vi alla kan göra. Det kan slinka in en extra bokstav eller någonting saknas osv. Men särskrivningar!? Där är jag beredd att argumentera mig blå i ansiktet!

Är det hörseln man ska klaga på? För det hörs ju väldigt tydligt om det är ETT ord eller TVÅ ord. Är det en skum tomte eller en skumtomte? För ja, ibland kanske man vill skriva om en tomte som är rätt skum och som smyger runt i buskarna... Är någonting jätteroligt, supertråkigt eller väldigt bra? Ja, även här ser man skillnad i hur det är uppdelat. Eller är det kanske engelska språket som förstör för oss? Där skriver man oftare isär ord än ihop.

Någonting som jag själv kan förstå är förundrande är ord som i kväll/ikväll och i morgon/imorgon. Där är det legitimt att tveka, eftersom både såväl särskrivning och ihopskrivning är helt korrekt.

Ändå säger en språkpolis detta:

Det rekommenderas ändå att man skriver isär dessa uttryck, som har betoningen på det andra ordet. Då behöver man inte heller tveka när man kommer till fall som i övermorgon och i förrgår, som inte kan skrivas ihop.

Skriv alltså också i dag, i går, i förrgår, i morgon, i morse, i natt i två ord.

Kommentarer
Pelle

Word hörru! Sär skrivningar orsakar jätte jobbigt illa mående hos mig... Hehe!

2010-07-22 | 12:07:48 | http://Pellespersonliga.se
Leia ♥

Är att skriva "idag" fel?

2010-07-22 | 15:18:36 | http://leiabloggar.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0