Valfrihet


Läste i dag en artikel i DN, som handlade om att valfriheten i skolan ökar betygsklyftorna. Metta Fjelkner menar att politiker inte vill se sanningen. Detta är någonting, som jag ifrågasätter. Varför tror Fjelkner att en skolreform är på väg att genomföras? Inte är det väl för att man blundar för hur skolan har kommit att utvecklas under en längre tid.

Fjelkner för fram att det var införandet av det nya betygssystemet 1998, som är den främsta boven bakom denna utveckling. Detta är även någonting som den nuvarande regerigeringen presenterat då de tillsatt en stor utredning inför skolreformen. Vänsteroppositionen har då gormat om denna reform enbart skulle gynna "de rika" och skapa "större klyftor", vilket är någonting som är återkommande och jag börjar tro att de går på repeat och/eller har hakat upp sig(?!)

Tack vare den förra regeringen började klyftorna öka! Way to go! 

Det har även presenterats att betyg i tidigare åldrar gynnar "arbetarklassens barn", men gör varken till eller från för de som har högutbildade föräldrar. Om jag ser detta utifrån min profession som lärare, så välkomnar jag tidigare mätningar över elevers lärande och kunskapande. På så sätt är det lättare att se om någon behöver ha särskilt stöd eller uppmuntran på annat sätt för att hänga med. Det handlar i första hand inte om att så tidigt som möjligt kunna mäta kunskaper - utan att hjälpa! Men allt kan ses ur olika perspektiv... och vridas och vändas till att bli någonting sämre.

Jag kan bara säga att det inte är okey att komma till gymnasieskolan för att där bli utredd på grund av sina svårigheter. Det måste upptäckas tidigare, så alla har samma chans att få ta del av den kunskap som är viktig för att fungera, på ett bra sätt, i samhället! Ju tidigare man förstår sina egna svårigheter, desto enklare är det att acceptera dem till att bli en del av sig själv. Det är ju den man är...

Hoppas alla har det bra i sommarvärmen!


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0