Anna goes gudfruktig......eller?!

Många frågar mig varför jag fortfarande är medlem i Svenska Kyrkan. Svaret är helt enkelt: på grund av solidaritet och medmänslighet.

Solidaritet och medmänslighet mot människor, som lever och bor bredvid mig i samhället. Om man forskar lite i vad kyrkan faktiskt arbetar med i vårt samhälle och för våra medborgare kan man faktiskt bli helt tagen. Eller nej, inte jag, eftersom jag redan visste en del. Men om alla ni som är mot mig i denna fråga bara öppnar ögonen och öronen lite, så kanske även ni snappar upp lite samhällsinfo som kommer farandes?! 

För det första värnar jag om vårt kulturarv. Kyrkan har varit en stor del i vår kultur och jag vill gärna bevara en del av det som det medfarit, så som vackra kyrkor, kloster etc. Det kostar att hålla sådant vid gott skick. 

För det andra ser jag det otroliga arbete Svenska Kyrkan gör för de behövande. Det är mer än en gång per år, som man ser rubriker med ordet 'hjälper' i, och där även kyrkan finns omnämnd. "Kyrkan hjälper hit" Kyrkan hjälper dit" "Kyrkan stöttar" etc. De hjälper till med våra ungdomar som behöver extra stöttning i tillvaron... De finns där för våra äldre. Som ett berg att luta sig mot.  
 
För det tredje är det många av oss som förväntar oss att kyrkan, med sina präster, ska finnas tillgängliga vid katastrofer (konstigt nog). Då är det så självklart att de ska stå redo, med öppna armar, att ta emot alla som känner att de behöver ett ljus i mörkret. Då duger det minsann.


Detta var bara några av de exempel på varför jag tycker att det är solidariskt och medmänskligt att vara medlem i Svenska Kyrkan. Även om det inte är jag som är i behov av kyrkan, vare sig religiöst eller för något annat (just nu), vill jag ändå göra den tillgänglig för andra.


Någonting annat som slagit mig i denna fråga är detta med döden. 

Det är många som räknar med en kyrklig begravning. Vilket inte är helt självklart om man gått ur. Varför skulle det passa då? Jag, personligen, tycker att en borgerlig begravning passar de människorna alldeles utmärkt. För det är ju ett aktivt val man gör när man går ur. Eller?


The church in Viby (Viby kyrka)

Kyrkan över är Viby kyrka.  


Kommentarer
Suzanne

Apropå begravningar för oss som inte är medlemmar i sv kyrkan. Jag tror att de flesta av oss inte är intresserade av att ligga där men om vi är det så måste det vara ok att få begravas på kyrkogården eftersom vi varje år betalar 0,59% i begravnings avgift. För mig innebär detta knappt 2000:- i år. Multiplicera det med säg 40 yrkesverksamma år= 80000:- . Det borde mycket väl kunna bekosta en liten jordplätt till dem som trots sitt utträde vill vila i Guds trädgård. Själv tycker jag det borde vara ett eget val, om man nu tror på valfrihet. Jag har ingen ambition att vila på någon kyrkogård och skulle därmed hellre ta mina skattepengar nu. Så fram för individens valfrihet eller????

2010-04-08 | 13:14:16
Jag själv

Det är alltid kul när människor läser sådant som över huvud taget inte står i texten! Fascinerande! Jag är absolut för frihet. Det är det jag arbetar för! Men det är frihet under ansvar. Väljer man att gå ur kyrkan, får man även vara beredd på att inte få en kyrklig begravning. Det är det jag sagt. Det andra jag skrev var om solidaritet mot exempelvis våra medmänniskor som de äldre, som faktiskt finner en trygghet i kyrkan. Sen vet jag inte hur lagstiftning etc ser ut kring var man får gräva ner avlidna. Det kan jag kolla upp och återkomma med. Men det finns nog en tanke bakom att man inte får just gräva ner lik eller strö ut aska från de avlidna hur som helst...

2010-04-16 | 15:00:42

Lämna gärna en kommentar!

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-mail (publiceras ej):


Blogg/Hemsida:


Kommentar:bloglovin
Trackback
RSS 2.0